Steeds meer technische scholen schaffen een 3D-printer aan. Een goede ontwikkeling, want leerlingen krijgen er op de werkvloer vroeg of laat zeker mee te maken. Aan de ene kant bereidt het leerlingen dus voor op de toekomst, maar de creatieve mogelijkheden van 3D-printen enthousiasmeren ook om voor een technisch vak te kiezen! Niet onbelangrijk, aangezien er nog altijd een groot tekort is aan technisch personeel. In de praktijk zien we echter dat hoewel 3D-printers in het onderwijs toenemen, veel docenten nog moeite hebben met de toepassing ervan. Want waar begin je en hoe integreer je het in de lessen?
Skills ontwikkelen en creativiteit stimuleren met 3D-printen
Het ontwikkelen en stimuleren van creativiteit is één van de belangrijkste redenen om als VMBO of MBO met 3D aan de slag te gaan. We zien dat 3D-printing in steeds meer branches een belangrijke rol gaat spelen. Denk aan huizen die nu al op basis van 3D betonprinten gebouwd worden of de auto-industrie die losse onderdelen print. Deze ontwikkelingen versnellen niet alleen het productieproces, maar maken het ook duurzamer. Zo worden onderdelen op aanvraag gemaakt (eventueel op locatie) in plaats van in grote partijen die ook nog eens vervoerd moeten worden. Denken in 3D is echter wel iets heel anders dan in 2D. Om leerlingen te stimuleren om nieuwe toepassingen te bedenken, is het dan ook belangrijk dat ze dit al tijdens hun schooltijd leren. De 3D-printer is hierin ‘slechts’ een tool, een stuk gereedschap dat je kunt gebruiken voor het ontwikkelen van de benodigde skills. Om er het maximale uit te halen, is het belangrijk dat scholen beschikken over een uniforme lesomgeving. Dat is meer dan een uurtje training bij de levering van de printer!
3DWare ontzorgt onderwijs met totaalpakket van Skriware
Veel leraren worstelen met een gebrek aan tijd. Het is dan ook niet realistisch om van hen te verlangen dat zij zelf een lespakket ontwikkelen rondom 3D-printen. Bovendien loop je als school het risico dat wanneer de betreffende leraar naar een andere school vertrekt, ook de kennis verdwijnt. Een uniforme lesomgeving is dan ook essentieel om het voor docenten eenvoudig te maken om een nieuwe technologie te introduceren bij leerlingen. Om het onderwijs hierin te ontzorgen werken wij als exclusieve distributeur in Nederland samen met Skriware.
In plaats van een 3D-printer neer te zetten en het daarna over te laten aan de docent, heeft Skriware een basis lespakket ontwikkeld waar leraren naar eigen inzicht op verder kunnen bouwen. Daarnaast verzorgen we trainingen voor docenten en heeft iedereen binnen de school toegang tot het online lesportaal. Maar wat misschien wel het meest bijzondere is, is dat iedere 3D-printer geleverd wordt met tien skrirobots! Dit zijn aanpasbare 3D-geprinte robots die iedereen kan ontwerpen, afdrukken en programmeren. Zo kunnen leerlingen zelf bedenken hoe ze de robot willen uitbreiden en aanpassen, waardoor 3D-printen direct concreet en toepasbaar wordt.
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om 3D-printen op een duurzame manier binnen uw les(sen) te introduceren? Neem dan gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.