We kennen allemaal de traditionele schoolvakken als wiskunde, techniek en scheikunde. Lessen die los van elkaar gegeven worden en zelden verweven zijn. De onderwijsfilosofie STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics) brengt exacte vakken juist samen om leerlingen te prikkelen creatief en oplossingsgericht te werken aan een echt eindproduct. Een toekomstgerichte leermethode waarin ICT een belangrijke rol speelt. In deze blog lichten wij toe hoe 3DWare deze nieuwe manier van lesgeven ondersteunt.
Het belang van exacte en technische vakken
De ontwikkelingen op het gebied van technologie gaan razendsnel. Denk aan de inzet van 3D-printers, toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica. Techniek heeft de toekomst en daarom is het belangrijk om leerlingen al tijdens hun opleiding te enthousiasmeren en kennis te laten maken met de praktijk. STEAM doet dit door vakgebieden te combineren en leerlingen te stimuleren om op basis van technologie oplossingen te bedenken voor praktische problemen. Het gaat om het bijbrengen van de zogeheten ‘21st Century Skills’. Dit zijn elf competenties die leerlingen nodig hebben om in de maatschappij van de toekomst een succesvolle bijdrage te kunnen leveren. Denk bijvoorbeeld aan ICT-basisvaardigheden, ‘computational thinking’ en creatief denken.
Producten en lespakketten: van 3D-printen tot programmeren en robotica
Bij 3DWare werken we samen met een aantal leveranciers en producten die STEAM-onderwijs ondersteunen:
- 3D-printers van Skriware – De 3D-printers van Skriware worden geleverd met een basis lespakket waar leraren naar eigen inzicht verder op kunnen bouwen. Ook verzorgen we trainingen voor docenten. Iedere printer wordt daarnaast geleverd met tien Skribots (3D-geprinte aanpasbare robots), zodat leerlingen de vaardigheden van het 3D-printen direct kunnen combineren met programmeren. Tenslotte lanceert Skriware binnenkort een uitgebreide versie van hun online portal, waarin kant en klare lessen aangeboden worden over acht disciplines heen. In deze portal kunnen leraren gemakkelijk leeftijd en onderwerp selecteren voor passend lesmateriaal.
- Micro:bit – Met deze mini-computer op zakformaat leren leerlingen programmeren. De computer kan worden aangestuurd en uitgebreid met eenvoudig te verbinden accessoires, zodat ze zelf games en apps kunnen ontwikkelen. In samenwerking met Micro:bit bieden we ook trainingen aan om docenten op weg te helpen. Wat zijn de mogelijkheden van de sensoren, hoe daag je leerlingen uit en hoe maak je het toepasbaar binnen het lesprogramma?
- Robots bouwen met Arduino – Arduino biedt diverse microcontroller-boards: een soort mini-computers waarmee je zelf projecten kunt aansturen. Dit maakt het mogelijk om zelf robots te bouwen. Voor het onderwijs biedt Arduino diverse pakketten aan op basis van moeilijkheidsgraad. Leerlingen ontdekken elektronica en kunnen zelf interactieve apparaten bouwen en programmeren. De schoolpakketten worden geleverd met diverse lessen ontwerpend leren en programmeren.
Bent u benieuwd hoe u zich binnen uw lesprogramma nog meer kunt focussen op de praktijk van de toekomst? Wij denken graag met u mee over de beste oplossing. Neem voor advies of vragen gerust contact met ons op.